Plot
Een journalist interviewt een schrijver over zijn meest spraakmakende boek waarin een zwemmiddag eindigt in een drama. Het boek is autobiografischer dan de schrijver heeft toegegeven in het verleden. In het confronterende interview komt de waarheid aan het licht.

Inhoud
Na bestudering van diens leven (onder andere op basis van interviews) en oeuvre, vermoedt journalist Björn Guijk dat ‘De zwemmiddag’ een natuurgetrouwer weergaver van de werkelijkheid is, dan schrijver Stiegford altijd in interviews heeft toegegeven. De schrijver liet in een interview met een landelijke krant ooit los dat de roman ‘losjes gebaseerd is’ op een ‘heel nare ervaring’ in zijn jeugd. Saillant detail is, dat de schrijver in de media afgeschilderd is als mogelijke dader in wat een noodlottig ongeval leek. Guijk probeert los te peuteren wat er die dag werkelijk is gebeurd. Het gesprek dat volgt en de vertelling van Stiegford leveren beroering op bij de twee mannen: aan de orde komen moord, schuldbeleving en de ontwikkeling van tiener tot volwassene. Dit zet ook de verhouding tussen journalist en romanschrijver op scherp, waarbij beiden hun rol langzaam verliezen. Hun zakelijke opstelling verandert tegen wil en dank in een persoonlijke afhankelijkheidsrelatie. Stiegford ontrafelt met spanning zijn verhaal, terwijl hij het moment van zijn eigen dood steeds dichter nadert.


Leesplezier? Doneer een bedrag voor wat het verhaal je waard is. Dit kan op rekeningnummer 598687653 tnv F. van der Meijden.
Zakelijk: geïnteresseerd in publicatie of anderszins gebruik van het manuscript? Neem contact op via de pagina 'Contact'.

Download in pdf  of Download voor E-reader


Het Glazen Kruis (pdf)